Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Diskuze

HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

 Martina  7.3.2024 19:21

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Odpověď

Re: Hřebíček - nežádoucí účinky
 Cempírek

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Hřebíček - nežádoucí účinky
 Martina

Děkuji za odpověď, pane Cempírku. Tak se už nebudu obávat cucat pár hřebíčků, když mě zlobí zuby nebo si vyplachovat ústa hřebíčkovým výluhem.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Hřebíček - nežádoucí účinky
 Česílko

Nebezpečná není otrava eugenolem, ale tlumení srážlivosti krve, které může při !!! dennodením !!! nadměrném užívání (odhaduji 5ks?). Akumulací účinku vést po (opět odhadem ca.2 měs.) vést až k samovolnému krvácení - což je např. v případě očních cévek velmi nebezpečné, ale pokud užíváte ca.3-5ks denně a po 14 dnech si dáte na 4-5 dnů pauzu nemělo by to být nebezpečné. alespoň pro mě je to o.k. už 3tím rokem, ale také můžu mít jen kvalitnější vlásečnice, či lépe srážlivou krev :-)))) - Takže ? Zkoušejte, snad nebudete "vyjímkou potvrzující pravidlo" :-)))

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Hřebíček - nežádoucí účinky
 Lenka Lorencova

Dobrý den, 2 dny jsem potírala dásně hřebíčkovým olejem při kojení. Je to bezpečné pro dítě? A při jakém množství? Děkuji

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Hřebíček - nežádoucí účinky
 Věra

Dobrý den,léčím se s revmatoidní artritidou 2stupně,bolí mě i velké klouby ,chodím s bolesti,je mi 75let,snažím se být většinou v pohybu,tak jak je to možné.Je li to možné, prosím o radu,jaké mazání z hřebíčku bych mohla užívat proti bolesti kloubů.Předem Vám velice děkuji za odpověď.S přáním dobrého zdraví i pro Vás Věra Bělovská

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Hřebíček - nežádoucí účinky
 Cempírek

Hřebíček je mimo jiné účinný i při léčbě kloubních poškození. Dokáže tišit různé druhy revmatických bolestí.
Analgetický účinek tohoto přírodního léku je do značné míry vysvětlen jeho protizánětlivými vlastnostmi. Protizánětlivého působení hřebíčku je dosaženo díky obsahu látky Eugenol. Protizánětlivé působení hřebíčku hraje zásadní roli v jeho schopnosti tišit bolest. Totéž platí pro jejich schopnost podporovat hojení lokálních poranění a jejich zjizvení. Tyto vlastnosti pochází hlavně z eugenolu obsaženého v těchto sušených pupenech hřebíčku. Eugenol je také hlavní aktivní složkou hřebíčku. V hřebíčkovém esenciálním oleji ho najdete okolo 75 %.

Podle mnoha studií o vlastnostech eugenolu bylo prokázáno, že tento fenol působí protizánětlivě. Ve skutečnosti působí tak, že snižuje zánětlivé reakce v poškozených tkáních. Inhibuje také produkci několika prozánětlivých biomarkerů.
Hřebíčkový esenciální olej musí být velmi koncentrovaný, aby byla zajištěna skutečná účinnost léčby.

Dávkování a použití hřebíčku
Pro použití hřebíčku se doporučuje užívat 3 šálky nálevu denně. K výrobě nálevu je nutné vyluhovat pro každý šálek dva hřebíčky. Pro použití bio silice je nutná koncentrace 0,011% pro dosažení lepší protizánětlivé aktivity. Jeho vnitřní příjem a dávkování by však měl předepisovat pouze odborník, lékař specializující se na fytomedicínu.

Buďte opatrná, užívání hřebíčku může u některých lidí způsobit nežádoucí účinky. Nejběžnější jsou: pocity pálení a zvýšené riziko krvácení. Může také způsobit alergickou reakci. Ve velmi velkém množství může být esenciální olej toxický jak vnitřně, tak lokálně.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS