Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Diskuze

NITROFURANTOIN – RATIOPHARM NA MOČOVÉ CESTY

 R. Stará  7.2.2024 12:09

Dobrý den,
Dlouhodobě se léčím s močovými cestami. Nyní mám akutní problém a můj specialista má dovolenou, tudíž jsem byla nucena jít k praktickému lékaři, alespoň na vystavení receptu na léky Nitrofurantoin – Ratiopharm. Bohužel i moje praktická lékařka měla dovolenou a zastupovala ji kolegyně, s kterou jsem telefonicky mluvila den předtím a ta mi řekla, že není problém. Nakonec to ale nebylo vůbec jednoduché, jak to znělo. Ani mě neprohlédla, prý jen vážně akutní případy – já jsem se očividně dostatečně akutní nezdála. Nakonec mi tedy vystavila recept na léky, co mám již z dřívějska od urologa. Léky jsou bez doplatku, já však v lékárně doplácela celou cenu, což jsem nechápala. Jsem v plném invalidním důchodu, takže doplatků na léky mám víc než dost. Lékárník mi řekl, že mám na receptu zaškrtnuto, že si pacient hradí léky sám. Nevím, proč mi paní doktorka takový recept vystavila. Zůstává mi rozum stát. Nikdo mě neprohlédne, jen mi vystaví recept, který ještě ke všemu musím plně zaplatit. Lékárny mě odkazují na lékařku, nikdo mi toto nedokáže vysvětlit. Prosím Vás, jestli byste mi to mohl vysvětlit?

Odpovědět

Odpověď

Re: Nitrofurantoin – Ratiopharm na močové cesty
 Cempírek

Situace, kdy si léky pacient hradí sám, ačkoliv jsou jinak bez doplatku, nastává v případech, kdy je lék předepsán na žádost pacienta, bez předchozího vyšetření stavu pacienta. Lékař je totiž za léčbu a předepsané léčivé přípravky odpovědný nejen vůči pacientovi, ale i vůči zdravotní pojišťovně. Měl by tedy předepisovat jen ty léky, s nimiž je dostatečně seznámen, zná jejich indikace, kontraindikace, dávkování, vedlejší účinky, interakce s dalšími léky atd. Rovněž musí být také schopen diagnostikovat chorobu a stupeň její závažnosti. Vyhodnotit aktuální zdravotní stav pacienta ve vztahu k dané chorobě, aby mohl stanovit, že předepisovaný lék bude nezbytný pro příznivý vývoj zdravotního stavu pacienta.
Podle Vašeho popisu je jasné, že žádné vyšetření neproběhlo a tedy nebylo možné splnit podmínky preskripce s úhradou ze zdravotního pojištění a proto lékař volil podmínku "hradí pacient". V takovém případě máte na výběr, zda-li uplatníte recept a doplatek zaplatíte, protože léky potřebujete a nikdo z Vašich lékařů není k dispozici, aby Vám je předepsal, a nebo recept neuplatníte a počkáte na svého ošetřujícího lékaře, až Vám léky předepíše s úhradou ze zdravotního pojištění.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

další podobná diskuze

Furolin

 Blanka

Mohu prosim k Furolinu vzít na bolest zad Novalgin?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

 Jitka

DOBRÝ DEN JSEM JITKA A MÁM STRAŠNEJ PROBLÉM JSEM UŽ ZOUFALÁ A I BREČÍM SVĚDÍ MĚ VAGÍNA A I MOČOVÝ MĚCHÝŘ A MŮŽU SI UVAŘIT BYLINKOVEJ ČAJ NA MOČOVÉ CESTY A ALE TO JE MÁLO A EXISTUJE PROSIM VÁS MASTIČKA NA TOTO SVĚDĚNÍ ? A MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJU ZA ODPOVĚĎ A NADHLEDANOU A MĚJTE SE SUPER

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS