Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Diskuze

XARELTO CENA

 Josef Najman  26.1.2024 19:46

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Odpovědět

Odpověď

Re: xarelto cena
 Cempírek

U léku Xarelto je pro pacienty s diabetem a starší 75 let připravena úhrada z veřejného zdravotního pojištění, ale rozhodnutí o ní ještě nenabylo právní moci. Můžete se ale zkusit dohodnout se svou zdravotní pojišťovnou, jestli by mohla přispívat na tento lék ještě před tímto nabytím právní moci.
Zde je přesné znění ustanovení s podmínkami pro úhradu ze zdravotního pojištění pro lék Xarelto 20 mg:

Právní základ úhrady ze zdravotního pojištění: Úhrada byla stanovena dle zákona. Rozhodnutí dosud nenabylo právní moci, je však předběžně vykonatelné.

Indikační omezení úhrady:
1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog a geriatr v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem - nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolii)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg a geriatr v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Ledviny a ředění krve
 ukrij74

Může mně někdo odpovědně sdělit, který lék na ředění krve trvale užívaný nejméně poškozuje ledviny?

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Xarelto
 svetlana Housková

Dobrý den, užij nabylo právní moci rozhodnutí o Xarelto? V případě trhani zubu se musí lek vysazovat? Maminka naštěstí kvůli výborné kardiolozce užívá ho už rok, je po mrtvici, ma aritmii a vysoký tlak.
Dekuji
Housková

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék na ředění krve ELIQUIS 2,2mg
 František Kojan

Je mi 72 roků a beru po prodělaných emboliích denně 2x ELIQUIS2,5mg.
Tento lék mi byl dán v nemocnici protože Valfarin jsem nesnášel pro kožní problémy a trávicí problémy. Lék je poměrně drahý a při mém nízkém důchodu je to vždy velké vydání z rozpočtu. Je možná úhrada ze zdravotního pojištění? Je to lék který neškodí organizmu /ledviny a játra/? Děkuji za odpověď. Kojan

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: lék na ředění krve ELIQUIS 2,2mg
 Cempírek

Lék Eliquis 2,5 mg je hrazen ze zdravotního pojištění jen u pacientů po operaci kyčelního nebo kolenního kloubu. Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu.
Existuje ale silnější varianta 60 tablet Eliquis 5mg, a ta je hrazena ze zdravotního pojištění i pro pacienty jako jste vy. Konkrétní podmínky úhrady zní: Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR, - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem.

Můžete se zkusit dohodnout se svým lékařem, aby vám předepsal tento lék s tím, že si tablety budete půlit, abyste dostal dávku 2,5 mg. Pak budete doplácet jen přibližně 200 Kč za 120 dávek Eliquis 2,5 mg.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Xarelto
 Václav

Dobrý den, je mi 76 roků a užívám Warfarin. Teče mi krev z nosu, mám velké krevní skvrny po těle a celkově se mi snížila kvalita života. Dříve jsem to po jiném léku neměl. Požádak jsem lékaře o jiný lék, na př. Xarelto, ale sestra mi řekla, že by to pan doktor musel hradit sám. Četl jsem, že pacienti od 75 let mají nárok na jiný lék, když Warfarin nevyhovuje. Děkuji za odpověď Václav

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Lék Xarelto
 Cempírek

U léku Eliquis je tato možnost, kterou zmiňujete, kdy pacienti starší 75 let dostanou úhradu od pojišťovny. Podmínky k této úhradě jsou velmi rozsáhlé, tak je tady nebudu vypisovat, ale uvedu odkaz na stránku Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde je najdete: www.sukl.cz/modules/…

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Xarelto
 Eva

Dobrý den,
je mi 78 let, kardiak a před 10 lety CMP. Celé roky jsem užívala Warfarin. Nyní po návratu z nemocnice (plicní -hamartomy na plicích a zánět plic,chirurgie- zánět a neprůchodnost střev) mi lékař změnil Warfarin na CLEXANE Forte. Lze tyto každodenní injekce, po kterých mám modro-fialové celé břicho (už ani nevím, kam je píchnout) nahradit lékem XARELTO?
Děkuji za odpověď.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Xarelto
 Eva Zykova

Dobrý den mám dotaz otcovi je 97 let bere xalerto 200 půlku denně stojí 1450 kč. Pojišťovna nic nepridava? Děkuji Zykova

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Xarelto
 Miroslav Zaoral

dostanu lék Xarelto bez lékařského předpisu a co stojí děkuji za odpověď zaoral

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Lék Xarelto
 Cempírek

Lék Xarelto je k dostání pouze na lékařský předpis. Proč? Xarelto je lék, který zpomaluje srážlivost krve a při nesprávném použití může přivodit život ohrožující stavy. Ačkoli je Xarelto na předpis, tak jen někteří pacieni získají příspěvek od pojišťovny. Cena léku Xarelto bez příspěvku od pojišťovny je 1700 až 1800 Kč za 28 tablet 15mg Xarelta. Vybraní pacienti mohou získat příspěvek od pojišťovny ve výši 960 Kč. Aktuální informace o podmínkách získání příspěvku od pojišťovny i ceny naleznete tady: www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Lék Xarelto
 Miroslav Zaoral

Po dobu jednoho roku byl mi předepisovaný lék xarelto,který jsem snášel velmi dobře.Jelikož nesnáším lék warfavin byl mi předepsán lék godasol,ten vždy po užití mě píchako na levé straně pod žebrem a dále jsem cítil svědění na nohách a výrustek pod levým malíčkem na noze se mi zvýšila bolest proto jsem lék přestal brát a už mě nic nebolí jsem v pohodě.ptám se lékařka na analogickém oddělení mi může předepsat lék,xarelto,když si ho zaplatím.moje zdraví je mi přednější než peníze.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Lék Xarelto
 Cempírek

Pokud nepožadujete příspěvek ze všeobecného zdravotního pojištění, tak předpis na lék Xarelto může předepsat kterýkoliv lékař, jenž nalezne opodstatnění takové léčby ve vašem konkrétním případě a převezme za tuto léčbu odpovědnost.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

další podobná diskuze

Xarelto

 Miroslav Rataj

Dobry den, mam 2 dotazy, beru Xarelto 20mg 1x denne ráno. Je možné brát Recoxu 20 mg na záda, přesneji Bechtěra? Neni twm kontraindikace? Druhy dotaz, je Xarelto vynikajici, ze se neni třeba obavat uz trombozy? Doktorka říkala, ze je neprqvdepodobne abych to mel znovu tu trombozu. A opravdu se nesmi ani treva 3 piva si dat? Pofotykam, nepiju ani nekouřím. Diky za pripadnou odpověď. S přáním hezkého dne Miroslav Rataj

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Kotvičník a xarelto

 Jana R.

Dobrý den,
prosím o radu. Po opakované žilní tromboze + leiden. mutace užívám od r. 2011 Xarelto 20, Detralex, a na št. žlázu Euthyrox. Mám vysoký cholesterol, ale raději bych ho snížila jiným způsobem než dalšími léky. Prý pomáhá kotvičník, nejsem si ale jistá, zda ho mohu k výše uvedeným lékům užívat. V příbalových letácích jsem nic nevyčetla. Předem Vám velmi děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS